Veiligheid

Waar stof wordt afgezogen, bestaat er een kans dat statische elektriciteit wordt opgewekt. Dat komt doordat tijdens het opzuigen het stof tegen de wanden van bijvoorbeeld een afzuigslang wrijft. Die wrijving zorgt ervoor dat het opgezogen stof een andere elektrische lading krijgt dan het oppervlak waar het tegenaan wrijft. De prestaties van het filtersysteem worden daar niet door beïnvloed. De mate waarin statische elektriciteit wordt opgebouwd, is sterk afhankelijk van het materiaal dat wordt opgezogen. Zo zorgt het opzuigen van plastic snippers voor meer opbouw dan bijvoorbeeld houtspaanders.

Vanuit veiligheidsoogpunt kan het soms toch nodig zijn om de opbouw van statische elektriciteit te verminderen of te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer stof wordt opgezogen dat licht ontvlambaar. De opbouw van statische elektriciteit kan eenvoudig worden voorkomen door die onderdelen te aarden die voor de opwekking ervan kunnen zorgen. Zo kan bijvoorbeeld worden gebruikgemaakt van:

  • een stalen cycloonfilter. Het filter kan eenvoudig worden geaard, waardoor eventuele statische elektriciteit wordt afgevoerd.

  • een stalen opvangvat. Het vat kan net als het metalen filter eenvoudig worden geaard, waardoor eventuele statische elektriciteit wordt afgevoerd.

  • een afzuigslang die kan worden geaard. In het assortiment hebben we de 58mm polyurethane afzuigslang met een koperen spiraal die kan worden geaard.

  • Als u zelf al een afzuigslang heeft, dan kunt u die aarden door een dun ijzerdraadje (zonder mantel/isolatie) door de gehele lengte van de slang te laten lopen. Daar waar de slang uitkomt bij de zij-ingang van het filter, kunt u dat uiteinde van het ijzeren draadje aarden. Het andere uiteinde van het draadje kunt u vastzetten door de zuigmond van de slang af te schroeven en vervolgens het ijzeren draadje een paar centimeter aan de buitenkant van de afzuigslang terug te laten lopen. Als u daarna de zuigmond weer op de slang schroeft, dan zit het draadje knel tussen de buitenkant van de slang en de binnenkant van de zuigmond. Let op: de 35mm zuigmond van de kant-en-klare afzuigslang zit vastgelijmd en kan daardoor er niet worden afgeschroefd om een ijzeren draadje vast te kunnen zetten. Eigen ervaring leert overigens dat de kant-en-klare afzuigslang weinig statische elektriciteit opwekt bij het afzuigen van houtsnipper en -stof.

Voor meer informatie over statische elektriciteit en hoe het kan worden voorkomen, kunt u de volgende informatie raadplegen:
Of u uw cycloonfiltersysteem moet aarden, is afhankelijk van uw specifieke werkzaamheden. Wij aarden onze filtersystemen bijvoorbeeld niet en ondervinden geen problemen met statische elektriciteit anders dan dat wat houtstof aan de binnen- en buitenkant van het opvangvat blijft ‘plakken’. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, dan raden wij u aan om te zorgen voor aarding.
 
Heeft u vragen? De meeste antwoorden kunt u vinden op de pagina veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Aarzel niet en neem contact op via onze contactpagina.