Veelgestelde vragen

Cycloonfilters

Hoe goed werken cycloonfilters?

Het filteren van stof door middel van cycloonfilters werkt zeer goed. Cycloonfilter model 2 filtert bijvoorbeeld tot 95% van al het stof en cycloonfilter model 3 zelfs tot 99%. Zowel grof stof (houtspaanders, grof steengruis etc.) alsook fijner stof wordt goed afgevangen. We hebben zelf cycloonfilter model 3 getest voor het wegfilteren van stof dat vrijkomt bij het frezen in mdf-platen. Dat houtstof is zeer fijn en lijkt qua structuur op bakpoeder. In onze test werd 96% van dat fijne mdf-poeder weggefilterd. Dat betekent dat de stofzuigerzak 25 keer minder vaak hoeft te worden vervangen.

Wat bespaart een cycloonfilter qua kosten?

We hebben de proef op de som genomen en zelf cycloonfilter model 3 getest voor het wegfilteren van stof dat vrijkomt bij het frezen in mdf-platen. Dat houtstof is zeer fijn en lijkt qua structuur op zeer fijn bakpoeder. In onze test werd 96% van dat fijne mdf-poeder weggefilterd (zwaarder stof wordt nog beter weggefilterd). Dat betekent dat 25 keer minder vaak de stofzuigerzak vervangen hoeft te worden.

Stel dat u een (bouw)stofzuiger heeft waarvan de zakken tussen de €2,50 en de €4,50 per stuk kosten (afhankelijk van winkel + verzendkosten). Wanneer normaal gesproken één zak per week wordt vervangen, is dat met een cycloonfilter nog maar één zak per 25 weken, oftewel eens per half jaar. Doorgerekend naar een vol jaar betekent dat er geen 52 stofzuigerzakken moeten worden vervangen, maar slechts twee.

Wanneer een stofzuiger zak €2,50 per stuk kost, dan wordt er op jaarbasis niet €130 aan stofzuigerzakken uitgegeven, maar slecht €5. Dan zorgt dat voor een besparing van €125 per jaar. Wanneer een stofzuigerzak €4,50 per stuk kost, dan is dat zelfs een besparing van €225 elk jaar.

Daarnaast zorgt het ervoor dat de stofzuigermotor minder snel slijt, omdat er veel minder stof in de stofzuiger zelf terechtkomt. Uw stofzuiger gaat daardoor veel langer mee.

Bij welke werkzaamheden kan ik een cycloonfilter gebruiken?

In principe kan een cycloonfilter worden gebruikt bij alle soorten werkzaamheden waar stof vrijkomt. Denk onder andere aan stof afkomstig van schuurmachines, afkortzagen, tafelzagen, bovenfrezen, muurfrezen, CNC-frezen, straalkasten en boormachines om slechts een aantal te nomen. Kijk op het tabblad ‘Toepassing’ of klik hier voor meer informatie.

Welk filter heb ik nodig?

Alle filters hebben verschillende capaciteiten. Zo kan cycloonfilter model 2 per uur 240m3 lucht doorvoeren terwijl cycloonfilter model 3 per uur 280m3 aankan. In het tabblad ‘Vergelijking’ is een overzicht van de verschillende soorten met hun eigenschappen.

Bij de technische eigenschappen van uw stofzuiger staat hoeveel liter lucht per minuut of uur kan worden afgevoerd. De Bosch AdvanceVac20 kan bijvoorbeeld 70 liter lucht per seconden doorvoeren. Dat is 252.000 liter lucht per uur (70 liter x 3600 seconden) en komt neer op 252m3 lucht per uur (252.000 / 1000). Cycloonfilter model 3 is voor deze bouwstofzuiger dan ook de beste keus.

Welk opvangvat heb ik nodig?

Dat hangt af van vier aspecten: (a) de kracht van de stofzuiger in combinatie met de binnendiameter van de stofpoort waarop het filtersysteem wordt aangesloten, (b) het soort stof dat wordt opgezogen, (c) de hoeveelheid stof die wordt opgezogen, (d) het soort filter dat zal worden gebruikt en (e) de voorkeur om het filtersysteem te aarden om statische elektriciteit te verminderen.

a) (Bouw)stofzuiger en diameter stofpoort

Gebruikt u een krachtige bouwstofzuiger (Festool, Makita, Bosch blauw e.d.) en moet er stof door een relatief krappe machinestofpoort (kleiner dan 30mm) worden weggezogen? Dan wordt een metalen opvangvat aangeraden. Krachtige (bouw)stofzuigers generen van zichzelf al een grote onderdruk. Als dan door een te krappe stofpoort de luchtdoorvoer wordt afgeknepen, dan zal de stofzuigermotor toeren blijven draaien met een nog grotere onderdruk in het opvangvat tot gevolg. Metalen opvangvaten zijn daarom voor die toepassing geschikter.

b) Soort stof

Worden bijvoorbeeld grove houtspaanders opgezogen, dan zit het 20 liter opvangvat snel vol, omdat houtspaanders niet goed samenpakken. In die gevallen is het 60 liter metalen opvangvat een goede oplossing.

c) Hoeveelheid stof

Bij sommige werkzaamheden komt meer stof vrij dan bij andere. Het frezen in bijvoorbeeld mdf zorgt voor veel poederstof en dan zit het 20 liter opvangvat misschien net even te snel vol.

d) Soort filter

Voor grote filters, zoals het L filter, is een metalen opvangvat met gestanste ringen de beste keus. Omdat op een groter filter vaak een wat krachtigere bouwstofzuiger/afzuiginstallatie wordt aangesloten, hebben die opvangvaten het zwaarder te verduren. Krachtigere bouwstofzuigers/afzuiginstallaties kunnen een grotere onderdruk opwekken, waardoor er een grotere kracht komt te staan op de wanden van het opvangvat. Vaak zijn alleen metalen opvangvaten met (meerdere) gestanste ringen sterk genoeg om niet in elkaar gedrukt te worden.

In ons assortiment hebben we metalen vaten (60 liter) die sterk genoeg zijn voor het L filter. Hoewel we ook kleinere vaten hebben (20 liter), zijn die qua hoogte net te klein voor het L filter.

e) Aardingsmogelijkheden

Als u statische elektriciteit wilt verminderen, dan is een metalen opvangvat noodzakelijk.

Bij mijn 20 liter opvangvat zit een houten ring, waar is die voor?

De houten ring is voor extra stevigheid van het opvangvat. De ring valt precies in het midden van het opvangvat, omdat het opvangvat naar beneden iets toeloopt.

Afzuigslangen

Wat is het verschil tussen alle afzuigslangen?

Op vijf punten verschillen de slangen van elkaar: (1) maximale luchtdoorvoer, (2) flexibiliteit, (3) stevigheid, (4) duurzaamheid en (5) aardingsmogelijkheden.

1) Maximale luchtdoorvoer:

Slangen met een grotere binnendiameter kunnen meer lucht doorvoeren dan slangen met een kleinere binnendiameter. Er zijn drie uitgangspunten voor het bepalen van de benodigde binnendiameter:

 1. Naarmate de afzuigslang langer moet zijn, moet de binnendiameter van de slang groter worden. Door het verlengen van de slang, wordt namelijk de luchtweerstand ook groter. Bij hele lange slangen kan dat ten kosten gaan van de zuigkracht. Des te groter de binnendiameter, des te minder dat speelt.
 2. Naarmate de zuigkracht van de stofzuiger groter is, moet ook de diameter van de slang groter zijn. De stofzuigermotor wil namelijk een vastgestelde hoeveelheid lucht doorvoeren. Als die doorvoer wordt afgeknepen door een slang met een te kleine binnendiameter, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. Maar ook zorgt een te krappe slang voor een onnodige belasting van de stofzuigermotor doordat de motor toeren blijft maken, zonder dat de benodigde hoeveelheid lucht kan worden aangezogen. Oververhitting en slijtage treden dan eerder op.
 3. Naarmate er meer bochten in de slang zitten, moet de binnendiameter van de slang groter zijn. Mochten in een slang zorgen namelijk voor veel luchtweerstand.

Meer informatie over filtersystemen en luchtweerstand is te vinden in deze YouTube-video: https://www.youtube.com/watch?v=0NmMoIYIsr8

Bij de meeste filterpakketten zit de standaard afzuigslang met een lengte van 5 meter. Die slang is geschikt voor iedere huis-tuin-en-keukenstofzuiger en bouwstofzuiger. 5 meter afzuigslang met een binnendiameter van 32mm zorgt ervoor dat er ongeveer nog 75%/80% zuigkracht overblijft. Meer dan genoeg voor een goede werking van het filtersysteem. Wilt u liever geen zuigkrachtverlies? Kies dan voor een slang met een binnendiameter van 38mm of 50mm.

2) Flexibiliteit:

Naarmate de diameter van de slang groter wordt, wordt de slang ook stugger. Een flexibele slang is nodig wanneer u bijvoorbeeld aan het schuren of frezen bent. Die werkzaamheden vereisen een buigbare slang die het werk niet in de weg zit. Bij alle slangen is aangegeven wat hun mate van flexibiliteit is: 1/5 = stug | 5/5 = extreem flexibel

 • De standaard afzuigslang (binnendiameter 32mm) is een flexibele slang en is voor werkzaamheden geschikt waarbij de slang makkelijk moet kunnen meebewegen: 4/5
 • De Industrial afzuigslang (binnendiameter 38mm) is een flexibele slang en is voor werkzaamheden geschikt waarbij de slang makkelijk moet kunnen meebewegen: 4/5
 • De Superflex R afzuigslang (50mm binnendiameter) is een extreem flexibele polyurethanen afzuigslang en kan moeiteloos in alle richtingen buigen: 5/5

3) Stevigheid:

 • De standaard afzuigslang (binnendiameter 32mm) is een stevige en flexibele slang. De flexibiliteit heeft de slang te danken aan het feit dat hij geen verstevigende binnenspiraal heeft. Als dan ook op de slang wordt gestapt, zal hij wat indeuken om vervolgens weer terug in de oude vorm te komen.
 • De Industrial afzuigslang (binnendiameter 38mm) is een stevige en flexibele slang. De flexibiliteit heeft de slang te danken aan het feit dat hij geen verstevigende binnenspiraal heeft. Als dan ook op de slang wordt gestapt, zal hij wat indeuken om vervolgens weer terug in de oude vorm te komen.
 • De Superflex R afzuigslang (50mm binnendiameter) heeft een koperen spiraal en is daardoor zeer sterk.

4) Duurzaamheid:

Als het op te zuigen materiaal voor slijtage kan zorgen, bijvoorbeeld bij scherp steen-, glas- of metaalgruis, dan wordt aangeraden om een afzuigslang te kiezen met een gladde binnenkant.

 • De standaard afzuigslang (binnendiameter 32mm) is gemaakt van pvc en heeft een gladde binnenkant.
 • De Industrial afzuigslang (binnendiameter 38mm) is gemaakt van pvc en heeft een gladde binnenkant.
 • De Superflex R afzuigslang (50mm binnendiameter) is gemaakt van polyurethaan en heeft een geribbelde binnenkant.

5) Aardingsmogelijkheden

Waar stof wordt afgezogen, bestaat er een kans dat statische elektriciteit wordt opgewekt. Dat komt doordat tijdens het opzuigen het stof tegen de wanden van bijvoorbeeld een afzuigslang wrijft. Die wrijving zorgt ervoor dat het opgezogen stof een andere elektrische lading krijgt dan het oppervlak waar het tegenaan wrijft. De prestaties van het filtersysteem worden daar niet door beïnvloed. De mate waarin statische elektriciteit wordt opgebouwd, is sterk afhankelijk van het materiaal dat wordt opgezogen. Zo zorgt het opzuigen van plastic snippers voor meer opbouw dan bijvoorbeeld houtspaanders.

 • De standaard afzuigslang kan niet worden geaard.
 • De Industrial afzuigslang kan niet worden geaard.
 • De Superflex R afzuigslang kan worden geaard doordat hij over de gehele lengte is voorzien van een koperen spiraal.

Hoeveel verlies aan zuigkracht ontstaat er als ik de 5 meter standaard afzuigslang gebruik?

Bij het gebruik van een cycloonfilter wordt in wezen de totale lengte van de afzuigslang verlengd, want er wordt een extra slang toegevoegd. Dat betekent in de meeste gevallen dat de luchtweerstand toeneemt. Het verlies aan zuigkracht bij een 5 meter lange afzuigslang met binnendiameter 32mm is zo tussen de 20% en 25%. Er blijft meer dan genoeg zuigkracht over voor een goede werking van het cycloonfiltersysteem. Zelfs bij de meeste huis-tuin-en-keukenstofzuigers blijft er genoeg zuigvermogen over.

In het assortiment hebben we afzuigslangen met verschillende diameters. Wilt u liever geen zuigkrachtverlies? Kies dan voor een afzuigslang met een grotere diameter. De verschillende afzuigslangen zijn hier te vinden.

Kan ik ook een oude stofzuigerslang op de zij-ingang van het filter aansluiten?

Dat is mogelijk. Als de buitendiameter van de slang tussen de 35mm en de 40mm ligt, dan kan die met behulp van een rubber verkleinstuk vast gezet worden in de zij-ingang. De rubberen verkleinstukken zijn hier te vinden.

Stofzuigers

Hoe sluit ik mijn stofzuiger aan op het filter? 

De zuigmond die aan het uiteinde van de slang van uw stofzuiger zit, komt in de bovenopening van het filter. Die ingang heeft een binnendiameter van 50mm. De meeste zuigmonden hebben een buitendiameter tussen de 32mm en 40mm. Dat betekent dat de bovenopening moet worden verkleind en dat kan door middel van een rubberen verkleinstuk. Er zijn twee varianten: 50mm>32mm-t/m-34mm en 50mm>35mm-t/m-40mm. Beide zijn hier te vinden.

Als u een filterpakket besteld, dan zitten daar standaard die twee rubberen verkleinstukken, zodat alle zuigmonden van 32mm t/m 40mm kunnen worden aangesloten.

Kan ik ook een gewone huis-tuin-en-keukenstofzuiger gebruiken?

Dat is mogelijk. Het is niet nodig om er een speciale (bouw)stofzuiger voor aan te schaffen. Zelfs met een standaard stofzuiger werken de cycloonfilters erg goed. Wel is het zo dat stofzuigers die een grotere onderdruk kunnen opwekken, beter presteren.

Algemeen

Wat zijn de verzendkosten?

De verzendkosten binnen Nederland bedragen €5,95 inclusief btw. Op de website van de Belastingdienst is na te lezen waarom wij btw rekenen over de verzendkosten.

Ik heb net een bestelling geplaatst, maar heb geen bevestigingsmail ontvangen.

Het kan gebeuren dat de e-mail met bestelinformatie in de reclamemap is terechtgekomen. Staat hij daar niet tussen? Neem dan contact op via onze contactpagina.

Ik heb geen ‘track & trace’-mail ontvangen.

Binnen 24 uur nadat u een bestelling heeft geplaatst, ontvangt u van DHL een mail met daarin de ‘track & trace’-informatie. Heeft u na 24 uur nog geen mail van DHL in uw inbox, controleer dan uw spamfolder. Soms kan het namelijk gebeuren dat de DHL-mail als reclame wordt aangemerkt.

Ik weet niet zo goed welke verloopstukken en slangadapters ik nodig heb. Kan ik langskomen om even te kijken en te passen?

Natuurlijk, neem daarvoor contact op via onze contactpagina.

Hebben jullie ook klantbeoordelingen?

Jazeker: onze klantbeoordelingen zijn te vinden op onze Marktplaats-pagina. Een selectie van onze producten staat namelijk op Marktplaats.

Waarom zou ik een filter bij Cycloonfilters.nl bestellen als ik het ook in Azië kan kopen?

Voor snelheid, service en zekerheid.

(1) Snelheid: bestellingen op werkdagen voor 18.00u heeft u binnen twee dagen in huis. Vaak ook in België. De verzendtijd van Azië naar Nederland is daarentegen tussen de 21 en 30 dagen. Een stuk langer dan de winkeliers vermelden, ondanks dat er wordt geadverteerd met 10 tot 15 dagen. Niet alleen zijn dat vaak werkdagen en worden de weekenden er niet bij opgeteld, maar ook gaan die ’10 tot 15 dagen verzendtijd’ pas in wanneer het product met de post is meegegeven. Na bestelling duurt het vaak tot 5 dagen voordat een order is verwerkt en meegegeven aan de vervoerder. Alles bij elkaar duurt het gemiddeld 3 tot 4 weken voordat een product uit Azië Nederland bereikt. Als het pakket wordt gecontroleerd door de douane, dan komen daar ongeveer nog vijf dagen bij alsook bijkomende inklaringskosten: 21% btw bij aankopen hoger dan €22 + €13 administratiekosten. Voor een EMS-zending zijn de administratiekosten zelfs €17,50. Een ‘goedkoop’ filter uit Azië van €25 kan dan alsnog uitkomen op €38,63 (€22 (belastingvrije drempel) + €3 x 1,21 (belastbaar deel van de kosten van het filter) + 13 administratiekosten). Wij hebben cycloonfilters die al beginnen vanaf €24,95 (€20,62 ex. btw).

(2) Service: Wij doen al het werk voor u. Dat betekent dat alle filtercombinaties en complete filterpakketten door ons volledig zijn voorbereid. U hoeft dus niet zelf alles af te tekenen, de montagegaten te boren en het afvoergat uit te zagen. Bij ontvangst hoeft u alleen nog maar het filter op het opvangvat te bevestigen door middel van vier boutjes en vier moertjes.

(3) Zekerheid: Het komt geregeld voor dat producten uit Azië beschadigd aankomen. De producten worden vaak nauwelijks verpakt waardoor ze hun duizenden kilometers lange avontuur niet altijd overleven. Als u een product ontvangt dat stuk is, dan moet u contact opnemen met de buitenlandse klantenservice en eigen ervaring leert elke keer dat er snel een halve week overheen gaat voordat een bestelling onder garantie opnieuw wordt verzonden. Dat brengt automatisch met zich mee dat u weer 3 tot 4 weken moet wachten voordat uw bestelling bij u aankomt. Bij elkaar opgeteld bent u in dat geval 42 tot 56 dagen verder voordat u een werkend filter heeft ontvangen.

Bij Cycloonfilters.nl worden alle producten zorgvuldig geïnspecteerd en verpakt voordat ze worden verzonden. Mocht er toch iets niet helemaal in orde zijn, dan ontvangt u binnen 48 uur na retourzending een nieuw product. Gegarandeerd!