Cycloonfilter

Wat bespaart een cycloonfilter me qua kosten?

We hebben de proef op de som genomen en zelf cycloonfilter model 3 getest voor het wegfilteren van stof dat vrijkomt bij het frezen in mdf-platen. Dat houtstof is zeer fijn en lijkt qua structuur op bakpoeder. In onze test werd 96% van dat fijne mdf-poeder weggefilterd (zwaarder stof wordt nog beter weggefilterd). Dat betekent dat 25 keer minder vaak de stofzuigerzak vervangen hoeft te worden. Stel dat u een Bosch AdvanceVac 20 stofzuiger heeft, dan kosten de zakken ervan zo tussen de €2,50 en de €4,50 per stuk (afhankelijk van winkel + verzendkosten). Wanneer normaal gesproken één zak per week wordt vervangen, is dat met een cycloonfilter nog maar één zak per 25 weken oftewel eens per half jaar. Doorgerekend naar een vol jaar betekent dat er geen 52 stofzuigerzakken moeten worden vervangen, maar slechts twee. Wanneer een stofzuiger zak €2,50 per stuk kost, dan wordt er op jaarbasis niet €130 aan stofzuigerzakken uitgegeven, maar slecht €5. Dan zorgt dat voor een besparing van €125 per jaar. Wanneer een stofzuigerzak €4,50 per stuk kost, dan is dat zelfs een besparing van €225 elk jaar. Daarnaast zorgt het ervoor dat de stofzuigermotor minder snel slijt, omdat er veel minder stof in de stofzuiger zelf terechtkomt. Uw stofzuiger gaat daardoor veel langer mee.

Hoe goed werken cycloonfilters?

Het filteren van stof door middel van cycloonfilters werkt bijzonder goed. Cycloonfilter model 2 filtert bijvoorbeeld tot 95% en cycloonfilter model 3 zelfs tot 99% van al het stof. Zowel grof stof (houtspaanders, grof steengruis etc.) alsook fijner stof wordt goed afgevangen. We hebben zelf cycloonfilter model 3 getest voor het wegfilteren van stof dat vrijkomt bij het frezen in mdf-platen. Dat houtstof is zeer fijn en lijkt qua structuur op bakpoeder. In onze test werd 96% van dat fijne mdf-poeder weggefilterd. Dat betekent dat de stofzuigerzak 25 keer minder vaak hoeft te worden vervangen.

Bij welke werkzaamheden kan ik een cycloonfilter gebruiken?

In principe kan een cycloonfilter worden gebruikt bij alle soorten werkzaamheden waar stof vrijkomt. Cycloonfilters kunnen door middel van de afzuigslang aangesloten worden op onder andere schuurmachines, afkortzagen, tafelzagen, bovenfrezen, muurfrezen, CNC-frezen, straalkasten en boormachines om slechts een aantal te nomen. Kijk op het tabblad ‘Toepassing’ of klik hier voor meer informatie.

Welk filter heb ik nodig?

Alle filters hebben verschillende capaciteiten. Zo kan cycloonfilter model 2 per uur 240m3 lucht doorvoeren terwijl cycloonfilter model 3 per uur 280m3 aankan. In het tabblad ‘Vergelijking’ is een overzicht van de verschillende soorten met hun eigenschappen.

Bij de technische eigenschappen van uw stofzuiger staat hoeveel liter lucht per minuut of uur kan worden afgevoerd. De Bosch AdvanceVac20 kan bijvoorbeeld 70 liter lucht per seconden doorvoeren. Dat is 252.000 liter lucht per uur (70 liter x 3600 seconden) en komt neer op 252m3 lucht per uur (252.000 / 1000). Cycloonfilter model 3 is voor deze bouwstofzuiger dan ook de beste keus.

Welk opvangvat heb ik nodig?

Dat hangt af van drie dingen: (a) het soort stof dat wordt opgezogen, (b) de hoeveelheid stof die wordt opgezogen en (c) het soort filter dat zal worden gebruikt.

a) Soort stof

Worden bijvoorbeeld grove houtspaanders opgezogen, dan zit het 20 liter opvangvat snel vol, omdat houtspaanders niet goed samenpakken. In die gevallen is het 60 liter metalen opvangvat een goede oplossing.

b) Hoeveelheid stof

Bij sommige werkzaamheden komt meer stof vrij dan bij andere. Het frezen in bijvoorbeeld mdf zorgt voor veel poederstof en dan zit het 20 liter opvangvat misschien net even te snel vol.

c) Soort filter

Voor grote filters, zoals het XL filter, is een metalen opvangvat met gestanste ringen de beste keus. Omdat op een groter filter vaak een wat krachtigere bouwstofzuiger/afzuiginstallatie wordt aangesloten, hebben die opvangvaten het zwaarder te verduren. Krachtigere bouwstofzuigers/afzuiginstallaties kunnen een grotere onderdruk opwekken, waardoor er een grotere kracht komt te staan op de wanden van het opvangvat. Vaak zijn alleen metalen opvangvaten met (meerdere) gestanste ringen sterk genoeg om niet in elkaar gedrukt te worden.

In ons assortiment hebben we metalen vaten (60 liter) die sterk genoeg zijn voor het XL filter. Hoewel we ook kleinere vaten hebben (20 liter), zijn die qua hoogte net te klein voor het XL filter.

Bij mijn 20 liter opvangvat zit een houten ring, waar is die voor?

De houten ring is voor extra stevigheid van het opvangvat. De ring valt precies in het midden van het opvangvat, omdat het opvangvat naar beneden iets toeloopt.

Heeft u ook hele grote cycloonfilters met openingen van 100mm of nog meer?

Op dit moment nog niet, maar zullen die later in het jaar waarschijnlijk gaan leveren.

Afzuigslang

Wat is het verschil tussen alle afzuigslangen?

Op vier punten verschillen de slangen van elkaar: (1) maximale luchtdoorvoer, (2) flexibiliteit, (3) stevigheid en (4) duurzaamheid.

1) Maximale luchtdoorvoer:

Slangen met een grotere diameter kunnen meer lucht afvoeren dan slangen die een kleinere diameter hebben. Er zijn twee uitgangspunten voor het bepalen van de benodigde diameter: naarmate de afzuigslang langer moet zijn, moet de diameter van de slang groter worden. Door het verlengen van de slang, wordt namelijk de luchtweerstand ook groter. Bij hele lange slangen kan dat ten kosten gaan van de zuigkracht. Hoe groter de diameter, des te minder dat speelt. Het tweede uitgangspunt is: naarmate de zuigkracht van de stofzuiger groter is, moet ook de diameter van de slang groter zijn. Het is namelijk zonde als een te kleine diameter afzuigslang zorgt voor zuigkrachtverlies van de stofzuiger.

Bij de filterpakketten zit de kant-en-klare 5 meter afzuigslang. Die slang is geschikt voor de meeste bouwstofzuigers en is geschikt voor iedere huis-tuin-en-keukenstofzuiger. 5 meter 40mm afzuigslang zorgt ervoor dat er ongeveer nog 75%/80% zuigkracht overblijft. Meer dan genoeg voor een goede werking van het filtersysteem. Wilt u liever geen zuigkrachtverlies? Kies dan voor een slang met een diameter van 46mm of meer.

2) Flexibiliteit:

Naarmate de diameter van de slang groter wordt, wordt de slang ook stugger. Een flexibele slang is nodig wanneer u bijvoorbeeld aan het schuren of frezen bent. Die werkzaamheden vereisen een buigbare slang die het werk niet in de weg zit. Bij alle slangen is aangegeven wat hun mate van flexibiliteit is: 1/5 = stug | 5/5 = extreem flexibel

  • De 40mm afzuigslang is een flexibele slang en is voor werkzaamheden geschikt waarbij de slang makkelijk moet kunnen meebewegen: 4/5
  • De 46mm afzuigslang is wat stugger en kan wat minder goed meebuigen met het werk. Die slang is nog steeds flexibel, maar bij het buigen is stijfheid te voelen: 3/5
  • De 58mm afzuigslang is in principe geschikt werkzaamheden waarin de slang niet hoeft mee te bewegen met het werk, bijvoorbeeld bij de stofafzuiging van een zaagtafel. Ook is de slang geschikt bij werkzaamheden met een CNC-machine. Die machines zijn sterk genoeg om de slang mee te bewegen zonder dat de stugheid de nauwkeurigheid van het werk beïnvloedt: 2/5
  • De 58mm transparante polyurethane afzuigslang is een extreem flexibele afzuigslang en kan moeiteloos in alle richtingen buigen: 5/5

3) Stevigheid:

  • De 40mm afzuigslang is een stevige en flexibele slang. De flexibiliteit heeft de slang te danken aan het feit dat hij geen verstevigende binnenspiraal heeft. Als dan ook op de slang wordt gestapt, zal hij wat indeuken om vervolgens weer terug in de oude vorm te komen.
  • De 46mm en de 58mm afzuigslang hebben beide een verstevigende binnenspiraal waardoor die slangen sterker zijn. Die stevigheid zorgt er daarentegen wel voor dat de 46mm afzuigslang minder flexibel is dan de 40mm afzuigslang en de 58mm afzuigslang weer minder flexibel is dan de 46mm afslangslang.
  • De transparante 58mm polyurethaan afzuigslang heeft een koperen spiraal en is daardoor zeer sterk.

4) Duurzaamheid:

Als het op te zuigen materiaal voor slijtage kan zorgen, bijvoorbeeld bij scherp steen-, glas- of metaalgruis, dan zijn slangen die zijn gemaakt van pvc het meest geschikt. De 46mm en 58mm afzuigslangen zijn beide gemaakt van dikker pvc en hebben een gladde binnenkant. Daardoor is er minder weerstand en zijn ze beter bestand tegen slijtage. De 58mm transparante afzuigslang is gemaakt van polyurethaan en hoewel die afzuigslang veel sterker is dan de pvc afzuigslangen, heeft de polyurethaan slang een geribbelde binnenkant waardoor het mogelijk is dat er eerder slijtage bij scherp gruis optreedt. Heeft u een zeer handzame slang nodig en wordt er gruis opgezogen dat niet al te scherp is, dan wordt de transparante 58mm afzuigslang aangeraden.

 

Hoeveel verlies aan zuigkracht ontstaat er als ik de 5 meter afzuigslang gebruik?

Bij het gebruik van een cycloonfilter wordt in wezen de totale lengte van de afzuigslang verlengd, want er wordt een extra slang toegevoegd. Dat betekent in de meeste gevallen dat de luchtweerstand toeneemt. Wij gebruiken hier een Bosch AdvanceVac20 bouwstofzuiger en het verlies aan zuigkracht is zo tussen de 15% en 20%. Er blijft meer dan genoeg zuigkracht over voor een goede werking van het cycloonfiltersysteem. Zelfs bij de meeste huis-tuin-en-keukenstofzuigers blijft er genoeg zuigvermogen over.

In het assortiment hebben we afzuigslangen met verschillende diameters. Wilt u liever geen zuigkrachtverlies? Kies dan voor een afzuigslang met een grotere diameter. De verschillende afzuigslangen zijn hier te vinden.

Kan ik ook een oude stofzuigerslang op de zij-ingang van het filter aansluiten?

Dat is mogelijk. Als de buitendiameter van de slang tussen de 35mm en de 40mm ligt, dan kan die met behulp van een rubber verkleinstuk vast gezet worden in de zij-ingang. De rubberen verkleinstukken zijn hier te vinden.

Stofzuiger

Hoe sluit ik mijn stofzuiger aan op het filter? 

De zuigmond die aan het uiteinde van de slang van uw stofzuiger zit, komt in de bovenopening van het filter. Die ingang heeft een binnendiameter van 50mm. De meeste zuigmonden hebben een buitendiameter tussen de 32mm en 40mm. Dat betekent dat de bovenopening moet worden verkleind en dat kan door middel van een rubberen verkleinstuk. Er zijn twee varianten: 50mm>32mm-t/m-34mm en 50mm>35mm-t/m-40mm. Beide zijn hier te vinden.

Als u een filterpakket besteld, dan zitten daar standaard die twee rubberen verkleinstukken, zodat alle zuigmonden van 32mm t/m 40mm kunnen worden aangesloten.

Kan ik ook een gewone huis-tuin-en-keukenstofzuiger gebruiken?

Dat is mogelijk. Het is niet nodig om er een speciale (bouw)stofzuiger voor aan te schaffen. Zelfs met een standaard stofzuiger werken de cycloonfilters erg goed. Wel is het zo dat stofzuigers die een grotere onderdruk kunnen opwekken, beter presteren.

Algemeen

Wat zijn de verzendkosten?

De verzendkosten binnen Nederland bedragen €5,95 inclusief btw. Op de website van de Belastingdienst is na te lezen waarom wij btw rekenen over de verzendkosten.

Ik heb net een bestelling geplaatst, maar heb geen bevestigingsmail ontvangen.

Het kan gebeuren dat de e-mail met bestelinformatie in de reclamemap is terechtgekomen. Staat hij daar niet tussen? Neem dan contact op via onze contactpagina.

Ik heb geen ‘track & trace’-mail ontvangen.

Binnen 24 uur nadat u een bestelling heeft geplaatst, ontvangt u van DHL een mail met daarin de ‘track & trace’-informatie. Heeft u na 24 uur nog geen mail van DHL in uw inbox, controleer dan uw spamfolder. Soms kan het namelijk gebeuren dat de DHL-mail als reclame wordt aangemerkt.

Kan ik een keer langskomen om te testen?

Dat is mogelijk. Neem daarvoor contact op via onze contactpagina.

Ik weet niet zo goed welke verloopstukken en slangadapters ik nodig heb. Kan ik langskomen om even te kijken en te passen?

Natuurlijk, neem daarvoor contact op via onze contactpagina.

Hebben jullie ook klantbeoordelingen?

Jazeker: onze klantbeoordelingen zijn te vinden op onze Marktplaats-pagina. Een selectie van onze producten staat namelijk op Marktplaats.

Waarom zou ik een filter bij Cycloonfilters.nl bestellen als ik ze ook in Azië kan kopen?

Voor snelheid, service en zekerheid.

(1) Snelheid: bestellingen voor 18.00u heeft u binnen twee dagen in huis. Vaak ook in België. De verzendtijd van Azië naar Nederland is daarentegen tussen de 21 en 30 dagen. Een stuk langer dan de winkeliers vermelden, ondanks dat er wordt geadverteerd met 10 tot 15 dagen. Niet alleen zijn dat vaak werkdagen en worden de weekenden er niet bij opgeteld, maar ook gaan die ’10 tot 15 dagen verzendtijd’ pas in wanneer het product met de post is meegegeven. Na bestelling duurt het vaak tot 5 dagen voordat een order is verwerkt en meegegeven aan de vervoerder. Alles bij elkaar duurt het gemiddeld 3 tot 4 weken voordat een product uit Azië Nederland bereikt. Als het pakket wordt gecontroleerd door de douane, dan komen daar ongeveer nog vijf dagen bij alsook bijkomende inklaringskosten: 21% btw bij aankopen hoger dan €22 + €13 administratiekosten.

(2) Service: Wij doen al het werk voor u. Dat betekent dat vrijwel alle filtercombinaties en complete filterpakketten door ons volledig zijn voorbereid (uitgezonderd filtercombinatie XL-60 en filterpakket XL-60). U hoeft niet zelf alles af te tekenen, de montagegaten te boren en het afvoergat uit te zagen. Bij ontvangst hoeft u alleen nog maar het filter op het opvangvat te bevestigen door middel van vier boutjes en vier moertjes.

(3) Zekerheid: Het komt geregeld voor dat producten uit Azië beschadigd aankomen. De producten worden vaak nauwelijks verpakt waardoor ze hun duizenden kilometers lange avontuur niet altijd overleven. Als u een product ontvangt dat stuk is, dan moet u contact opnemen met de buitenlandse klantenservice en eigen ervaring leert elke keer dat er snel een halve week overheen gaat voordat een bestelling onder garantie opnieuw wordt verzonden. Dat brengt automatisch met zich mee dat u weer 3 tot 4 weken moet wachten voordat uw bestelling bij u aankomt. Bij elkaar opgeteld bent u in dat geval 42 tot 56 dagen verder voordat u een werkend filter heeft ontvangen.

Bij Cycloonfilters.nl worden alle producten zorgvuldig geïnspecteerd en verpakt voordat ze worden verzonden. Mocht er toch iets niet helemaal in orde zijn, dan ontvangt u binnen 48 uur na retourzending een nieuw product. Gegarandeerd!