Welk opvangvat heb ik nodig?

Dat hangt af van vijf aspecten: (a) de kracht van de stofzuiger in combinatie met de binnendiameter van de stofpoort waarop het filtersysteem wordt aangesloten, (b) het soort stof dat wordt opgezogen, (c) de hoeveelheid stof die wordt opgezogen, (d) het soort filter dat zal worden gebruikt en (e) de voorkeur om het filtersysteem te aarden om statische elektriciteit te verminderen.

a) (Bouw)stofzuiger en diameter stofpoort

Gebruikt u een krachtige bouwstofzuiger (Festool, Makita, Bosch blauw e.d.) zonder instelbare zuigkracht en moet er stof door een relatief krappe machinestofpoort (kleiner dan 30mm) worden weggezogen? Dan wordt een metalen opvangvat aangeraden in plaats van een kunststof opvangvat. Krachtige (bouw)stofzuigers generen van zichzelf al een grote onderdruk. Als dan door een te krappe stofpoort de luchtdoorvoer wordt afgeknepen, dan zal de stofzuigermotor toeren blijven draaien met een nog grotere onderdruk in het opvangvat tot gevolg. Het onderdrukventiel in het kunststof opvangvat zal dan uit voorzorg opengaan om te voorkomen dat het opvangvat in elkaar deukt. Echter, wanneer het onderdrukventiel openstaat, werkt het principe van cycloonfiltering niet meer en zal het stof alsnog in de stofzuigerzak terechtkomen. Onze metalen opvangvaten hebben door hun sterkte geen onderdrukventiel nodig en zijn geschikter voor situaties waarin stof wordt weggezogen door kleine stofpoorten.

b) Soort stof

Worden bijvoorbeeld grove houtspaanders opgezogen, dan zit het 30 liter opvangvat snel vol, omdat houtspaanders niet goed samenpakken. In die gevallen is het 60 liter metalen opvangvat een goede oplossing.

c) Hoeveelheid stof

Bij sommige werkzaamheden komt meer stof vrij dan bij andere. Het frezen in bijvoorbeeld mdf zorgt voor veel poederstof en dan zit het 30 liter opvangvat misschien net even te snel vol.

d) Soort filter

Voor grote filters, zoals het L filter, is een metalen opvangvat met gestanste ringen de beste keus. Omdat op een groter filter vaak een wat krachtigere bouwstofzuiger/afzuiginstallatie wordt aangesloten, hebben die opvangvaten het zwaarder te verduren. Krachtigere bouwstofzuigers/afzuiginstallaties kunnen een grotere onderdruk opwekken, waardoor er een grotere kracht komt te staan op de wanden van het opvangvat. Vaak zijn alleen metalen opvangvaten met (meerdere) gestanste ringen sterk genoeg om niet in elkaar gedrukt te worden.

In ons assortiment hebben we metalen vaten (60 liter) die sterk genoeg zijn voor het L filter. Hoewel we ook kleinere vaten hebben, zijn die qua hoogte net te klein voor het filtermodel L.

e) Aardingsmogelijkheden

Als u statische elektriciteit wilt verminderen, dan is een metalen opvangvat noodzakelijk.