Welk opvangvat heb ik nodig?

Dat hangt af van vier aspecten: (a) de kracht van de stofzuiger in combinatie met de binnendiameter van de stofpoort waarop het filtersysteem wordt aangesloten, (b) het soort stof dat wordt opgezogen, (c) de hoeveelheid stof die wordt opgezogen en (d) het soort filter dat zal worden gebruikt.

a) (Bouw)stofzuiger en diameter stofpoort

Gebruikt u een krachtige bouwstofzuiger (Festool, Makita, Bosch blauw e.d.) en moet er stof door een relatief krappe machinestofpoort (kleiner dan 30mm) worden weggezogen? Dan wordt een metalen opvangvat aangeraden. Krachtige (bouw)stofzuigers generen van zichzelf al een grote onderdruk. Als dan door een te krappe stofpoort de luchtdoorvoer wordt afgeknepen, dan zal de stofzuigermotor toeren blijven draaien met een nog grotere onderdruk in het opvangvat tot gevolg. Metalen opvangvaten zijn daarom voor die toepassing geschikter.

b) Soort stof

Worden bijvoorbeeld grove houtspaanders opgezogen, dan zit het 20 liter opvangvat snel vol, omdat houtspaanders niet goed samenpakken. In die gevallen is het 60 liter metalen opvangvat een goede oplossing.

c) Hoeveelheid stof

Bij sommige werkzaamheden komt meer stof vrij dan bij andere. Het frezen in bijvoorbeeld mdf zorgt voor veel poederstof en dan zit het 20 liter opvangvat misschien net even te snel vol.

d) Soort filter

Voor grote filters, zoals het L filter, is een metalen opvangvat met gestanste ringen de beste keus. Omdat op een groter filter vaak een wat krachtigere bouwstofzuiger/afzuiginstallatie wordt aangesloten, hebben die opvangvaten het zwaarder te verduren. Krachtigere bouwstofzuigers/afzuiginstallaties kunnen een grotere onderdruk opwekken, waardoor er een grotere kracht komt te staan op de wanden van het opvangvat. Vaak zijn alleen metalen opvangvaten met (meerdere) gestanste ringen sterk genoeg om niet in elkaar gedrukt te worden.

In ons assortiment hebben we metalen vaten (60 liter) die sterk genoeg zijn voor het L filter. Hoewel we ook kleinere vaten hebben (20 liter), zijn die qua hoogte net te klein voor het L filter.