Wat is het verschil tussen alle afzuigslangen?

Op vijf punten verschillen de slangen van elkaar: (1) maximale luchtdoorvoer, (2) flexibiliteit, (3) stevigheid, (4) duurzaamheid en (5) aardingsmogelijkheden.

1) Maximale luchtdoorvoer:

Slangen met een grotere binnendiameter kunnen meer lucht doorvoeren dan slangen met een kleinere binnendiameter. Er zijn drie uitgangspunten voor het bepalen van de benodigde binnendiameter:

 1. Naarmate de afzuigslang langer moet zijn, moet de binnendiameter van de slang groter worden. Door het verlengen van de slang, wordt namelijk de luchtweerstand ook groter. Bij hele lange slangen kan dat ten kosten gaan van de zuigkracht. Des te groter de binnendiameter, des te minder dat speelt.
 2. Naarmate de zuigkracht van de stofzuiger groter is, moet ook de diameter van de slang groter zijn. De stofzuigermotor wil namelijk een vastgestelde hoeveelheid lucht doorvoeren. Als die doorvoer wordt afgeknepen door een slang met een te kleine binnendiameter, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. Maar ook zorgt een te krappe slang voor een onnodige belasting van de stofzuigermotor doordat de motor toeren blijft maken, zonder dat de benodigde hoeveelheid lucht kan worden aangezogen. Oververhitting en slijtage treden dan eerder op.
 3. Naarmate er meer bochten in de slang zitten, moet de binnendiameter van de slang groter zijn. Bochten in een slang zorgen namelijk voor veel luchtweerstand.

Meer informatie over filtersystemen en luchtweerstand is te vinden in deze YouTube-video: https://www.youtube.com/watch?v=0NmMoIYIsr8

Bij de meeste filterpakketten zit de standaard 32mm afzuigslang. Die slang is geschikt voor iedere huis-tuin-en-keukenstofzuiger en bouwstofzuiger. 5 meter afzuigslang met een binnendiameter van 32mm zorgt ervoor dat er ongeveer nog 75%/80% zuigkracht overblijft. Meer dan genoeg voor een goede werking van het filtersysteem. Wilt u liever geen zuigkrachtverlies? Kies dan voor een slang met een binnendiameter van 38mm of 50mm.

2) Flexibiliteit:

Een flexibele slang is nodig wanneer u bijvoorbeeld aan het schuren of aan het decoupeerzagen bent. Die werkzaamheden vereisen een buigbare slang die de beweging niet in de weg zit. Bij alle slangen is aangegeven wat hun mate van flexibiliteit is: 1/5 = stug tot 5/5 = extreem flexibel.

 • De standaard afzuigslang (binnendiameter 32mm) is een zeer flexibele slang en is voor werkzaamheden geschikt waarbij de slang zeer makkelijk moet kunnen meebewegen, bijvoorbeeld bij handgereedschap. Flexibiliteit: 4/5
 • De Industrial afzuigslang (binnendiameter 38mm) is een flexibele slang en is geschikt voor stationaire machines en handgereedschap waarbij maximale wendbaarheid niet per se noodzakelijk is. Flexibiliteit: 3/5
 • De Superflex afzuigslang (binnendiameter 50mm) is een extreem flexibele polyurethanen afzuigslang en kan moeiteloos in alle richtingen buigen. Flexibiliteit: 5/5
 • De antistatische Superflex afzuigslang (binnendiameter 50mm) is een extreem flexibele polyurethanen afzuigslang en kan moeiteloos in alle richtingen buigen. Flexibiliteit: 5/5

3) Stevigheid:

 • De standaard afzuigslang (binnendiameter 32mm) is een stevige en flexibele slang. De flexibiliteit heeft de slang te danken aan het feit dat hij geen verstevigende binnenspiraal heeft. Als dan ook op de slang wordt gestapt, zal hij wat indeuken om vervolgens weer terug in de oude vorm te komen.
 • De Industrial afzuigslang (binnendiameter 38mm) is een stevige en flexibele slang. De flexibiliteit heeft de slang te danken aan het feit dat hij geen verstevigende binnenspiraal heeft. Als dan ook op de slang wordt gestapt, zal hij wat indeuken om vervolgens weer terug in de oude vorm te komen.
 • De Superflex afzuigslang (50mm binnendiameter) heeft een koperen spiraal en is daardoor zeer sterk. Hoewel de slang zeer sterk is, zal hij door de koperen binnenspiraal niet terugveren wanneer hij wordt ingedeukt.

4) Duurzaamheid:

Als het op te zuigen materiaal voor slijtage kan zorgen, bijvoorbeeld bij scherp steen-, glas- of metaalgruis, dan wordt aangeraden om een afzuigslang te kiezen met een gladde binnenkant.

 • De standaard afzuigslang (binnendiameter 32mm) is gemaakt van pvc en heeft een gladde binnenkant.
 • De Industrial afzuigslang (binnendiameter 38mm) is gemaakt van pvc en heeft een gladde binnenkant.
 • De Superflex afzuigslang (50mm binnendiameter) is gemaakt van polyurethaan en heeft een geribbelde binnenkant.

5) Aardingsmogelijkheden

Waar stof wordt afgezogen, bestaat er een kans dat statische elektriciteit wordt opgewekt. Dat komt doordat tijdens het opzuigen het stof tegen de wanden van bijvoorbeeld een afzuigslang wrijft. Die wrijving zorgt ervoor dat het opgezogen stof een andere elektrische lading krijgt dan het oppervlak waar het tegenaan wrijft. De prestaties van het filtersysteem worden daar niet door beïnvloed. De mate waarin statische elektriciteit wordt opgebouwd, is sterk afhankelijk van het materiaal dat wordt opgezogen. Zo zorgt het opzuigen van plastic snippers voor meer opbouw dan bijvoorbeeld houtspaanders.

 • De standaard afzuigslang kan niet worden geaard.
 • De Industrial afzuigslang kan niet worden geaard.
 • De Superflex afzuigslang kan worden geaard doordat hij over de gehele lengte is voorzien van een koperen spiraal.